A családterápia a családban fellépő szövevényes problémák feltárására és megoldására irányul.

Családterápia

"A család formálja a legjobban a gyereket."

Családterápia

Párkapcsolati és családi fejlődés

A család és párterápia egy rendszerszemléletű irányzat, ami a családdal, a párral való foglalkozás során a hangsúlyt a személyek közötti kapcsolatokra fekteti, ezen keresztül közelít a problémákhoz. A terápia fókuszában a családi működés, annak erőforrásai és elakadásai állnak.

A családterápia nem csak a már fennálló működési nehézségek feloldásában tud segítséget nyújtani, hanem segít megelőzni ezeknek a problémáknak a következő generációra való átörökítését is. A családterápia célja tehát, hogy a család a jövőben hatékonyabban működjön.

Minden olyan esetben indokolt a családterápia, amikor egy családtag pszichés problémája jelentkezik (ezt a családtagot nevezzük „index páciensnek”), vagy a családi rendszer működési zavara (kommunikációs problémák, súlyosbodó konfliktusok, szexuális zavarok) tapasztalható.

Családterápiás ülések

Milyen esetekben ajánlott a családterápia?

Nagyon fontos, hogy csak abban az esetben érdemes család- és párterápiára / párkapcsolati tanácsadásra jelentkezni, ha minden fél motivált a változtatásra.
Ha a gyerek(ek) pszichés tüneteteket (pl. bepisilés, alvászavar, szorongás, TIC-elés) produkálnak.
Megbillenő családi egyensúly (pl. gyermek születése, elköltözése, beteg családtag, halál, munkahely elvesztése) esetében.
Párkapcsolatában vagy gyerekeinél jelentkező érzelmi kommunikációs, és szexuális zavarok esetén.
Családon belüli bizalomvesztés (pl. megcsalás, félrelépés, elhidegülés) felmerülésekor.
Ha súlyos viselkedészavarokat (pl. terrorizálás, mások hibáztatása, bosszúállásra való hajlam) észlelnek a családban.
Mozaik és patchwork család (elvált szülők és gyerekek együttélése, féltestvérek) egyensúlyának megteremtése szükséges.
Családterápia a gyakorlatban

Hogyan történik a családterápia?

A családterápia a családban fellépő szövevényes problémák feltárására és megoldására irányul.

Veress-Pajti Dóra

Képzésben lévő pár- és családterapeuta
mentálhigiénés szakember

A családterápia a családban fellépő szövevényes problémák feltárására és megoldására irányul.

Béndek Réka

Képzésben lévő pár- és családterapeuta
pszichológus

www.rekabendek.com

Két terapeutás (Co-terapeutás) családterápia

A családterápiákat minden esetben kettős vezetéssel, pszichológus kolléganőmmel, Béndek Rékával közösen végzem. A két co-terapeutás vezetés lehetővé teszi, hogy különböző szakmai szemszögből vizsgáljuk a családot, továbbá minél több és osztatlan figyelmet kapjanak a jelenlevők.

Egyéni vagy közös terápiás ülések?

Családterápiára nem minden esetben az egész család jár. Az első találkozáson fontos, hogy minden családtag ott legyen, aki érintett a problémában, de később, a terápia egy-egy szakaszában ideiglenesen a családnak csak egy része/alrendszere van jelen (pl. csak a szülők, csak a férfiak, csak a gyerekek). Ezek mindig ideiglenesek és a terápia újból és újból kiegészül a teljes családra.

Milyen rendszerességgel érdemes találkozni?

Az első alkalommal a probléma megismertetése, a családdal való megismerkedés és a fókusz meghatározása történik. A családi tanácsadás (enyhébb problémák esetén) 5-10 alkalom, viszont a családterápia (súlyosabb, komplexebb esetek) ennél hosszabb folyamat. Egy alkalom 90 perc és javasolt kéthetente találkoznunk.

Működik online is, vagy csak személyesen?

A pár és családterápia különösebb fennakadás nélkül végezhető online is, abban az esetben, ha a technikai feltételek adottak. Egyetlen webkamera, vagy alacsony sávszélességű internetkapcsolat mellett nem lehet hatékonyan mindenkire figyelni, így az online terápiák esetén elvárjuk, hogy a résztvevők egy helyiségben legyenek, és nagy sávszélességű internetkapcsolattal rendelkezzenek. Nézze meg, mely személyes találkozó helyszín lenne Önöknek a legalkalmasabb.

Pár- vagy családterápia?

A párterápia a párokat (házasok, vagy sem) segíti abban, hogy megértsék és megoldják konfliktusaikat, megerősítsék kapcsolatukat. Tény, hogy sok, a családban előforduló pszichés viselkedészavar visszevezethető a szülők (és nagyszülők) párkapcsolatában jelenlevő problémákra. Ha nincs gyermek a párkapcsolatukban, elsősorban a párterápia ajánlott. Ha van, a gyermek problémájával elsőként találkozó egészségügy, szociális, oktatási intézmények szokták javasolni a szülőknek a családterápiát a problémák rendezéséhez, ekkor családterápia javasolt.

Időpontfoglalás

1

Telefonon vagy emailben vegye fel velem a kapcsolatot, melynek során megbeszéljük, hogyan tudok segíteni.

2

Megbeszéljük a részleteket, és kölcsönösen megegyezünk az első alkalom időpontjában és helyszínében.

3

A legelső megbeszélt alkalomról számlát állítok ki, amelyet elküldök Önnek e-mail-ben.

4

A legelső megbeszélt alkalmat előre szükséges átutalással kifizetni, amely az időpontfoglalást véglegesíti.

5

A megbeszélt időpontokat legkésőbb 24 órával a kezdés előtt lehet lemondani, ellenkező esetben az alkalom megtartottnak minősül.

Co-Terapeutával

CSALÁDTERÁPIA

38.000 Ft/alkalom

Személyesen ( helyszínek )

90 perc / alkalom

Két vezetővel